
DEMİR EKSİKLİĞİNDE BESLENME
12 Ekim 2023
KOLAJEN NEDİR?
8 Kasım 2023Sağlıklı beslenmek istiyorsak öncelikle kaliteli gıda tüketmeli ve bunun için ürünü bilinçli olarak satın almamız gerekir. Yapılan araştırmalara göre paketli bir gıda satın alırken son kullanma tarihini okuyan kişi sayısının oldukça yüksek olduğu gözlemlenirken; ürünün üzerindeki besin bileşenleri, enerji değeri, nasıl saklanılması gerektiği gibi bilgilerin yer aldığı etiketlerin okunmadığı gözlemlenmiştir. Oysa doğru seçimler yapabilmek için paketin üzerindeki tüm etiket bilgileri gözden geçirilmelidir.
1-Besinin Adını Dikkatli Okuyun
Satın aldığınız gıdanın etiketteki verilen adını okumak önemlidir. Aldığımız ürün Lıght ürün, düşük kalorili ürün, zenginleştirilmiş ürün olarak adlandırılıyor olabilir. Bu kavramların ne anlama geldiğini bilmek gerekir.
• Lıght ürün, toplam enerjisi en az %25 azaltılmış olan diyet ürünlerdir. Kalorisiz değildir aynı zamanda diyabetik ürünlerle de karıştırılmamalıdır.
• Düşük kalorili ürün, Porsiyonu 40 kaloriden daha az enerji içeren ürünlerdir. Yağ yüzdeleri düşüktür.
• Düşük/Az şekerli ürün,100 gram katı gıdadaki şeker miktarının 5 gramdan fazla olmaması
• Şekersiz ürün,100 gram katı veya 100 ml sıvı gıdadaki şeker miktarının 0.5 gramdan fazla olmaması
• Zenginleştirilmiş Ürün, Sağlığı korumak amacıyla besin üretimi sırasında çeşitli besin ögeleri eklenmiş gıdalardır.
2- Gıdanın Hangi Koşullarda Muhafaza Edilmesi Gerektiği İle İlgili Bilgileri Dikkatli Okuyun
Son Kullanma tarihi gıdanın tüketilebileceği son tarihtir. Son tüketim tarihi ambalaj açılmadığı süre boyunca geçerlidir. Açıldığında gıdanın raf ömrü değişebilir. Mevzuata göre gıda maddesi ambalajı açıldıktan sonra mikrobiyolojik açıdan kolayca bozulabilir nitelik taşıyorsa, ürün etiketinde açıldıktan sonra ne kadar süre ve koşulda tüketilmesi gerektiği bilgisi yer almak zorundadır. Bu bilgilere özellikle bakılmalıdır.
3-Besin Değerlerini Okuyun
• Gıda etiketlerinde, gıdanın günlük almamız gereken yağın, lifin vs. yüzde kaçını karşıladığını belirten değere günlük değer denir.
• Genellikle içindekiler kısmında yazılan ilk üç bileşen ürünün en çok içerdiği maddelerdir.
• Etikette porsiyon miktarı yazılır.1 porsiyonun kaç gram olduğu ve toplamda paket içerisinde bulunan porsiyon miktarı yer alır.
• 1 porsiyonunun,1 paketin,100 gramının kalori miktarının yazılı olduğu bölüm kalori miktarını gösterir. Bazı gıdalarda sadece 100 gramının veya bir porsiyonunun ne kadar kalori içerdiği yazılır. Paket 100 gramdan ve bir porsiyondan fazla besin içeriyor olabilir dolayısıyla etikette yazandan daha fazla kalori içerecektir.
• Satın alınan ürünün doymuş yağ oranı düşük olmalıdır. Trans yağ içermemelidir.
• Karbonhidrat kaynağı olarak aldığımız rafine şekerin olabildiğince az olması gerekir. Ürün etiketinde şeker çok farklı isimlerle yazılabilir. Genel olarak -oz eki ile biten bileşenler şekerdir ancak farklı isimlerle de adlandırılabilir. Bu isimler: Glukoz, maltoz, sukroz, fruktoz, yüksek fruktozlu mısır şurubu, hidrolize edilmiş nişasta, pekmez, bal, meyve suyu konsantresi ve şuruplardır.
• Aynı zamanda parti numarasının sonunda S veya F yazıyorsa ürünün şeker içerdiğini gösterir.
S: Sukroz (sofra şekeri)
F: Fruktoz (mısır şurubu)
• Bunların yanında aroma vericilere de dikkat edilmelidir. Yapılan birçok araştırma aroma vericilerin (monosodyum glutamat,kalsiyum glutamat,magnezyum glutamat…) tat reseptörlerini körleştirdiğini söylemektedir.